Újabb mentőprogramra lehet szüksége Görögországnak

Nagy a valószínűsége, hogy rövidesen újabb mentőprogramra lesz szüksége Görögországnak, ha el akarja kerülni az államcsődöt – írta a Welt am Sonntag című vasárnapi német lap a görög államadósság-válság kezeléséről szóló tárgyalásokon részt vevő forrásokra hivatkozva.

A lap szerint Athén és az intézmények álláspontja között továbbra is nagy a távolság, és “egy kicsit az egész a Titanicon való utazásra emlékeztet” – mondta a Welt am Sonntag egyik forrása, aki szerint “a hangulat ugyan javult, de ez nem ér semmit, mert közben süllyed a hajó”.
Görögországon az sem segít sokat, ha sikerül megállapodásra jutni és Athén megkapja a második hitelcsomag utolsó, 7,2 milliárd eurós részletét, mivel a törlesztési kötelezettségek miatt már nyáron kiürülhet az államkassza. Ezért a harmadik mentőcsomagról “már most tárgyalni kellene” – mondta a lap egyik forrása.
Egyes becslések szerint az athéni vezetés legfeljebb a májust vészelheti át az utolsó pénzügyi tartalékok mozgósításával. Mások szerint a radikális baloldali Sziriza vezette kormány június közepén vagy végén találja majd szembe magát azzal a dilemmával, hogy a nyugdíjakat fizesse-e ki, vagy inkább utalja át az IMF-nek az aktuális törlesztőrészletet.
A tárgyalások egyes résztvevői már nagyon várják, hogy előálljon ez a helyzet, mert azt remélik, hogy a görög kormány végre felismeri, hogy reformok nélkül nem számíthat támogatásra. A végletesen szorult helyzet “lesz remélhetőleg a pillanat, amelyben megtörténik a fordulat” – mondta a Welt am Sonntag egyik forrása, megjegyezve, hogy igen hamar eljöhet ez a pillanat, “akár már a jövő héten”.
Sigmar Gabriel német alkancellár, gazdasági miniszter egy vasárnapi lapinterjúban felvetette, hogy akár egy újabb, harmadik mentőporgamot is lehetne szervezni Görögországnak, de csak akkor, ha Athén végrehajtja a segítség feltételeként megszabott reformokat.
Az alkancellár hangsúlyozta, hogy a Grexit – Görögország távozása az euróövezetből – nemcsak gazdaságilag, hanem politikailag is rendkívül veszélyes lenne. “Nem bízna senki Európában, ha az első nagy válságban szétesünk” – mondta Sigmar Gabriel a Bild am Sonntag című vasárnapi lapnak.
Görögország 2010 óta az első és a második mentőcsomag révén összesen 240 milliárd eurós támogatásban részesült az EB, az EKB és az IMF szervezésében összeállított hitelkeretekből, cserébe megszorításokat és reformokat kellett végrehajtania. A támogatási program befejezéséhez az eurócsoportnak – az euróövezeti pénzügyminiszteri tanácsnak – jóvá kell hagynia a görög kormány részletes reformjavaslatait, különben nem folyósítják a második csomag utolsó részletét.

 

Vélemény, hozzászólás?