Közel félmilliárd eurós beruházás készül a horvát tengerparton

A két évvel ezelőtti érték több mint kétszerese, mintegy félmilliárd euró (150 milliárd forint) értékű beruházás valósul meg idén Horvátország tengerpartján, ahol a tavalyinál 3-4 százalékkal több vendéget és hasonló nagyságú bevételnövekedést várnak.

A horvát turisztikai miniszter, Darko Lorencin a magyarországi látogatásán elmondta: Horvátország számára a Magyarország a 10 legjelentősebb vendégküldő ország közé tartozik.
A 2014-es évben 397 ezer magyar vendég 2,153 millió éjszakát töltött Horvátországban, ráadásul a 2013-as évhez képest mindkét adat 10 százalékos növekedést mutat.
A múlt évben 7,4 milliárd euró bevételt hozott a turizmus az országnak, s ez az összeg a GDP 16 százalékát tette ki – jegyezte meg a horvát turisztikai miniszter.
Darko Lorencin az MTI-nek elmondta: a két évvel ezelőtti 240 millió, majd a tavalyi 410 millió euró után idén várhatóan mintegy 500 millió euró értékű, turisztikai célú beruházás valósul meg az Adriai-tenger horvát szakaszán. A pénzből főleg új szállodákat építenek, illetve a meglévőket korszerűsítik, a munkák 80 százaléka már befejezés előtt áll, legkésőbb augusztusig át is adják őket.     Közéjük tartozik az Isztriai-félszigeten megnyitott két aquapark, Dubrovnik mellett az első Sheraton hotel, Porecben egy teljesen felújított és kibővített szállodakomplexum, illetve egy török cég által Sibenikben épített ötcsillagos jachtkikötő és szálloda.
Egyebek mellett azért is jött Budapestre, hogy megvizsgálják, hogyan lehetne erősíteni a magyar befektetéseket Horvátországban – mondta Darko Lorencin, és hozzátette, magyar érdekeltséggel Primostenben terveznek szállodaberuházást.
A horvát turisztikai miniszter beszámolt arról is, hogy a múlt héten írták alá a magyar Belügyminisztériummal azt a megállapodást, amelynek értelmében idén is lesznek magyar rendőrök az Adriai-tenger horvát szakaszán. A közös nemzetközi járőrözés jó egy évtizeddel ezelőtt éppen a magyar rendőrség együttműködésével kezdődött, s mostanra ez annyira kiteljesedett, hogy idén már 14 ország egyenruhásai segítik a turistákat és a horvát rendőröket a tengerparti településeken – közölte.

MTI

 

Szólj hozzá!