Cameron: a létében fenyegeti a Nyugatot az Iszlám Állam

A brit miniszterelnök szerint a létében jelent fenyegetést a nyugati civilizáció ellen az Iszlám Állam nevű terrorszervezet terjeszkedése, ezért ugyanúgy szükséges harcolni ellene, mint a kommunizmus ellen a hidegháború idején.

David Cameron a tunéziai merénylet kapcsán elmondta a BBC rádióban: nem is jó Iszlám Államként emlegetni ezt a csoportot, mivel a szerveződés az iszlám vallás valamilyen eltorzított változatát próbálja érvényesíteni. Cameron szerint sok muszlim is elborzadva hallja, amikor a csoportot Iszlám Államnak nevezik a híradókban.
A brit kormányfő szerint valójában “mérgező ideológiájú halálszektáról” van szó, amely túl sok fiatal gondolkodásmódjára gyakorol befolyást Európában, Amerikában és Közel-Keleten egyaránt.
A dzsihadista milícia ezért jelent egzisztenciális fenyegetést a nyugati világra – tette hozzá.
Az Iszlám Állam elleni fellépés a jelenlegi nemzedék egészének küzdelme lesz, ebben a harcban minden rendelkezésre álló eszközt be kell vetni – mondta a brit miniszterelnök.
Cameron határozottan cáfolta azt a riporteri felvetést, hogy Nagy-Britannia részéről ez utóbbit nem lehet tapasztalni. A kormányfő kijelentette: a brit légierő az Egyesült Államok után a második legnagyobb kontingenssel vesz részt az Iszlám Állam elleni iraki légi hadműveletekben, és több légicsapást hajtott végre, mint a korábbi iraki konfliktusok idején.
Cameron szerint azonban a legfontosabb eleme ennek a harcnak “a szélsőségesség mérgező narratívájának” felszámolása, mert ez mérgezi meg sokak gondolkodásmódját.
Hozzátette: ugyanúgy, hogy ahogy a kommunizmus elleni küzdelem idején történt a hidegháború alatt, a Nyugatnak most is saját értékeit és narratíváját bevetve kell szembeszállnia ezúttal az Iszlám Állam által vallott ideológiával, miközben  “természetesen nem szabad lebecsülni a katonai eszközök szerepét sem”.
Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy “egy rakéta meg tud ölni egy terroristát, de a jó kormányzás tud véget vetni a terrorizmusnak”. Ezért van szükség például arra, hogy az iraki kormány a kurdok, valamint a szunnita és a síita iszlám felekezetek érdekeit egyaránt képviselje.
Cameron szerint Szíriában ennél sokkal bonyolultabb a helyzet, mivel Bassár el-Aszad szíriai elnök az Iszlám Állam terjeszkedésének egyik oka a szunnitákkal szembeni brutális bánásmódja miatt.

 

Vélemény, hozzászólás?