Szezonális szilvás sütik és egyéb szilvás finomságok

„Hull a szilva a fáról…” Ki ne ismerné ezt a magyar népdalt? Egyből a szilvaszezon jut eszünkbe, ami ismét elérkezett. Az idén bő termésben lehetett részünk a szilvás desszerteket kedvelők nagy örömére. A sokféle szilvás süti receptek közül most kedvükre válogathatnak az édesszájúak. A sütésben jártasok pedig számtalan receptet kipróbálhatnak e finom édes gyümölcsből.

A szilvából finomabbnál finomabb étel különlegességeket lehet készíteni. Fogyasztható nyersen, gyümölcslevesekben, főzhető belőle lekvár, aszalva nagyon jó téli rágcsálni való, valamint süteményekbe és gombócokba kiváló tölteléknek való. Nagyon ízletes, édes gyümölcs, ami sok ház kertjében megtalálható. Bár annak ellenére, hogy saját háztájékunkon fellelhető sokan nem is vesznek róla tudomást. Pedig nem véletlen, hogy nagyszüleink fontosnak tartották a szilva facsemeték ültetését. Ők mindig úgy vélekedtek, hogy a nálunk, itthon megtermett gyümölcsök a legegészségesebbek, éppen az jó a szervezetnek, aminek szezonja van. Nem is ettek ők annyi banánt meg narancsot, mint a mostani korosztály, és nem is volt annyi betegségük, mint nekünk. Elődeink nagyon jól tudták, hogy a szilvának igen jótékony és gyógyító hatásai vannak. A sok vitaminban gazdag gyümölcs jótékony hatással van a bőrre, a látásra, vízhajtó, valamint anyagcsere javító és szívbetegségekre is ajánlott.

Sok unoka kedvence a nagyi által készített krumplis-vajas tésztából gyúrt, zsemlemorzsába forgatott gombóc. Több háziasszony és anyuka szeret sütni családjának szilvás lepényt, mert könnyen elkészíthető, finom és mindenki kedvence. A legfontosabb, hogy nem túl időigényes, így a nagyon elfoglalt hölgyek is meg tudják lepni szeretteiket ezzel az egyszerű, de nagyszerű finomsággal. Nagyon sok desszert alapanyaga a szilva, mert lédús, édes húsa miatt kiváló a sütésekhez. A belőle készült ételek nemcsak finomak, de jól is mutatnak és kívánatosak.

Szólj hozzá!