Nincs szüksége pénzre a pénzkeresethez

Semmi sem bosszantóbb, mint hallani egyet a sok általánosítás közül, amelyek áthatják az üzleti világot, és megrontják az új vállalkozók elméjét. Hallotta őket. Még az is előfordulhat, hogy ezekkel a hamis aforizmákkal foglalkozik: „Kövesd szenvedélyedet.” – Hamisítsd meg, amíg el nem éred. “Vállalkozók születnek, nem készülnek.” Az új vállalkozók számára azonban talán a legkárosabb a következő: „Pénzt kell keresni.” Egyetlen állítás sem helytelenebb vagy félrevezetőbb.

Élénken emlékszem, mikor, hol és kitől hallottam először ezt a mondatot. Alig voltam huszonéves, és Atlanta belvárosában találkoztam egy tapasztalt vállalkozóval, akinek saját grafikai stúdiója volt. Nem emlékszem a beszélgetésünk kontextusára, de amikor kimondta ezt a hat szót, megzavarodtam. Jobban nyűgözött le maga a megfogalmazás, mint az érvényessége. Ekkor alapítottam az első három cégemet, alig pénzzel. Amit mondott, annak nem volt értelme, és semmiképpen sem volt alkalmazható rám.

Az első cégem, egy főiskolai hallgatók weboldala, egyáltalán nem igényelt sok pénzt. Ha valami, akkor csak az időmet és a számítógépes programozási ismereteimet követelte. A vállalkozás első néhány évében csak webtárhelyre és domain névre költöttem pénzt, bár erre biztosan nem volt szükség. Ezek a költségek körülbelül 30 dollárt tettek ki havonta. A második cégem, amely web alapú tartalomkezelő rendszert gyártott, hasonló, nominális költségekkel járt. Végül a harmadik cégemnek, egy magazinnak egyáltalán nem volt szüksége pénzre. Egyszerűen kitaláltam az ötletet, és kimentem, hogy eladjam, mielőtt még létezett volna. Minden vállalkozásnál azt feltételeztem, hogy a pénzszerzés nem is lehetséges, és örülök, hogy megtettem. Ha hallottam volna ezt a szörnyű mondatot, lehet, hogy késleltettem vagy megöltem volna a vállalkozásomat, és arra gondoltam, hogy pénzt kell gyűjtenem. Ehelyett kitaláltam, és ami a legfontosabb, a rendelkezésemre álló erőforrásokkal megtámadtam a célomat.

Az induló tőkéhez való hozzáférés, amikor nincs rá szüksége, ténylegesen meggátolja a növekedést. Amit segíteni szánnak, az egészen káros lehet. Például szükségtelenül égetheti el a készpénzt, olyan termékeket és szolgáltatásokat vásárolhat, amelyeket egyébként kitalálhat, hogyan szerezhet be ingyenesen. Ezt a pénzt fontosabb dolgok vásárlására fordíthatnák. Megborzongok, amikor azt látom, hogy egy fiatal vállalkozó induló költségei között olyan tételek szerepelnek, mint az irodaszerek és a számítógépek, amikor ezek teljesen feleslegesek. Ezeknek az egyéneknek nincs megfelelő lelkiállapota ahhoz, hogy pénzt takarítsanak meg, amikor csak lehetséges. Talán éppen azt a kifejezést hallották és befolyásolta őket, amelyet cáfolni próbálok.

Most, hogy több mint egy évtizede dolgozom az üzleti életben, úgy gondolom, hogy ez a kifejezés – egy kicsit megváltoztatva – konkrét helyzetekre is alkalmazható. Ezt így fogalmaznám át: “Sok pénzt keresni gyakran pénz kell.” Miközben pénzt gyűjtök a következő induló vállalkozásomhoz, ennek az értelmezésnek a valósága túlságosan is valóságos. Ha egy nagy ötlet gyors megvalósítására törekszik, sok esetben készpénz infúzióra van szükség. Szemléltetésképpen, a legtöbben egyetértenek azzal, hogy az atomerőmű pénz nélküli elindításának gondolata nevetséges. Ebben az esetben, mielőtt tényleges bevétele lenne, jelentős összeget kell költenie. Ettől függetlenül a legtöbb vállalkozó nem vesz fel tőkét vállalkozása elindításához.

Ne higgyen annak a hírverésnek, hogy pénzre van szüksége egy vállalkozás elindításához. Megtévesztő, és ha hisz benne, tönkreteheti vagy elodázhatja a saját törekvései sikerét. Az ilyen általánosításokat ismételgető emberek néha egyszerűen bölcsnek és tanultnak tűnnek, vagy megpróbálják megindokolni, miért csődültek meg.

Az, hogy nincs pénze, nem jelenti azt, hogy nincsenek erőforrásai. Van valami, ezért kezdje el új vállalkozását – lehetőség szerint anélkül, hogy pénzt költene.

Szólj hozzá!