Poligráf és magánnyomozók

Még az adóügyek esetén is hasznosak lehetnek olyan különleges bizonyítási és felderítési eszközök, amelyekkel egyébként csak a filmekben találkozunk.

Az adóügyekben a bizonyítás az adóhatóság kötelessége, és ez az úgynevezett „fiktív számlás” vagy áfalevonásos ügyekben különösen igaz. Számos esetben akörül megy ilyenkor a vita, hogy tudtam vagy tudhattam-e arról, hogy a beszállítói láncolatban valaki adócsalást követ el.

Ilyenkor elegendő hátra dőlni és ölbe tett kézzel várni, hogy vajon az adóhatóság mit tud ránk bizonyítani? Ez nem lenne túl okos taktika. Sokkal célravezetőbb az, ha ártatlanságunkat aktívan is megpróbáljuk bebizonyítani, vagy az adóhatóság által feltárt tényeket megcáfolni.

Nehéz védekezni akkor is, amikor az adóhatóság azt állítja egy adóeljárás során, hogy egy adott csalássorozatról tudtam, vagy még rosszabb esetben annak aktív szereplője, megálmodója voltam, hiszen nemleges tényt (valamiben nem vettem részt, vagy valamiről nem tudtam) nehéz bizonyítani.

A hazugságvizsgáló használata az adóügyekben

A poligráf (hazugságvizsgáló) elsődlegesen büntetőügyekben használatos, és ott is kizárólag önkéntes alapon, viszont jó szolgálatot tehet adóügy esetén is. Ha az adóhatóság valamilyen ténynek az ismeretét feltételezi rólunk, akkor egy szakértő kezek által felügyelt, önkéntes poligráfos vizsgálat kellő bizonyságul szolgálhat arra, hogy valójában nem tudtunk az adott csalássorozatról, illetve azt nem mi találtuk ki.

A szakma maga sem rejti véka alá, hogy bizonytalanságok övezik a poligráfos vizsgálatot. Emiatt arra sem vehetünk mérget, hogy az adóhatóság, vagy a bíróság azt egy az egyben bizonyítékként el fogja ismerni. Az azonban biztos, hogy egy ilyen vizsgálat a védekezésünket nagyon jól kiegészítheti, és elképzelhető, hogy arra sarkallhatja az adóhatóságot is, hogy másfele kutakodjon.

A magánnyomozók igénybevétele adóügy esetén

Ha nem is a már folyamatban lévő adóhatósági vizsgálatokban, inkább megelőző jelleggel lehet hasznos egy másik eszköz is: a magánnyomozó.

Számos olyan esetet láttunk, amikor az ügyfél jóhiszeműen szeretné átvilágítani a beszállítóját, ám az eszközrendszere rendkívül korlátozott, a nyilvánosan elérhető információkra, különféle fekete listákra kénytelen hagyatkozni. Ez ahhoz elég lehet, hogy a megfelelő gondosságot bizonyítsa az adóhatóság irányában, bizonyos esetekben azonban ennél komolyabb átvilágításra van szükség, esetleg nem is kizárólag adójogi szempontok miatt. Ilyenkor nagyon célravezető lehet a magánnyomozó igénybevétele.

A magánnyomozók képesek arra, hogy környezettanulmányt készítsenek egy adott személyről vagy személyi körről, és feltérképezzék az üzleti kockázatokat. Így olyan emberekkel is közelebbi „ismeretségbe” kerülhetünk még az üzletkötés előtt, akiket egyáltalán nem ismertünk korábban. Ehhez a nyomozók nem csak a nyilvánosan elérhető információkat elemzik (sokszor több éves rendőrségi múlttal a tarsolyukban), hanem például arra is képesek és jogosultak, hogy a nyílt utcán figyeljék valakinek a mozgását és találkozóit.

Még ha ez költségesnek is tűnik, sokszorosan megtérülhet egy kellően jelentős üzletkötést megelőzően, különösen akkor, ha az egy kockázatos területet érint adózási szempontból is.

 

Adóeljárás, vagy adóper folyik cége ellen? Vegye fel a kapcsolatot tapasztalt adójogász kollégáinkkal!

Weboldal: kopogtatanav.hu

E-mail: info@kopogtatanav.hu

Szólj hozzá!