Újévi fogadalom, avagy a méregtelenítés az ünnepek után

Ha az újévi fogadalmad az egészségesebb, tudatosabb étkezés, esetleg fogyókúrázás, vagy egyszerűen csak szeretnél megújulni, méregteleníteni az ünnepek után, akkor ez a cikk Neked szól.

Az ünnepi időszakban elfogyasztott nehezebb ételek, cukros sütemények, alkoholos italok nemcsak hogy súlygyarapodást okoznak, hanem leterhelik a szervezetet: máj, a belek, sőt, még az ízületek is megszenvedik ezt az időszakot. Sokan ösztönösen érzik az igényt a tisztítókúrára ilyenkor, de fontos, hogy ezt tudatosan csináljuk, és ne sokkoljuk a szervezetünket.

Először is tudni kell, hogy a méregtelenítés és a fogyókúra két különböző dolog, és még ha fel is kerül az ünnepekkel egy-két kiló, érdemes először fokozatosan tehermentesíteni a szervezetet, visszazökkenni a megszokott táplálkozásunkhoz. Majd ha már újra energikusnak, kiegyensúlyozottnak érezzük magunkat, akkor lehet esetleg egy egészséges, mozgással egybekötött diétát elkezdeni a fogyás érdekében. A mértékletesség itt is kulcsfontosságú, a mozgást is fokozatosan kell bevezetni, a szervezet nem fog tudni a karácsonyi hurka, kolbász és bejgli után azonnal könnyedén sportolni.

A januári tisztítókúrával ugyanez a helyzet. Sokan léböjtbe vagy vízkúrába kezdenek, különböző diétákkal próbálnak gyors eredményt elérni, például joghurt kúra, rizsdiéta, esetleg zöldség – vagy gyümölcs diéta. Általánosságban drasztikusan csökkentik a táplálék bevitelt, sokszor éheztetik is magukat. Ezáltal azonban a szervezet nem a zsírt kezdi el bontani, hogy energiához jusson, hanem az izomfehérjéket, tehát az illető nem lesz energikusabb, hanem éppen az ellenkezője történik. Az egy- vagy két összetevős diéta nem fedezi az ásványi anyagokat, vitaminokat és rostokat, amelyekre a szervezetnek nagy szüksége lenne, főként télen. Miként kezdjünk hát hozzá a megtisztuláshoz?

A következőkben adunk pár tippet, hogy milyen táplálkozással tartsd be az újévi fogadalmad úgy, hogy közben ne veszíts energiát, és ne terheld túl a szervezeted az éles váltással.

  • A méregtelenítő hatású ételek

Ahelyett, hogy megvonod magadtól táplálékot, inkább figyelj az adagokra, emellett egészítsd ki táplálkozásod olyan ételekkel, amelyekhez könnyen hozzájuthatsz, mégis csodát tesznek az ünnepek utáni telítettség-érzet és puffadás esetén. Dió, mandula, alma, cékla, ananász, banán, brokkoli, spenót – ezeket egymással vagy más összetevőkkel kombinálva nyugodtan fogyaszthatod (persze ezeket sem szabad túlzásba vinni), tele vannak ugyanis olyan vitaminokkal, antioxidánsokkal, rostokkal és ásványi anyagokkal, melyek méregtelenítő hatásúak, megerősítik az immunrendszert, energetizálnak.

  • A zöld turmix

Hogy egyszerűbb és gyorsabb legyen a mindennapokban méregtelenítő hatású ételeket fogyasztani és étrendbe illeszteni, megosztunk egy hasznos zöld turmix-receptet. Az összetevők: saláta, uborka, avokádó, spenót, zöld saláta, madársaláta. Az avokádó kicsit sűrűbbé tudja tenni, de egy fél banánnal lehet még jobban sűríteni, vagy ha úgy szeretnénk, vízzel higítani. Ízlés szerint egy kis lime-mal savanyítani tudjuk, zöldalmával édesíteni, extra vízhajtásért pedig petrezselyemmel is bolondíthatjuk. Reggelire vagy ebédre is fogyaszthatjuk, akár napjában többször.

  • A klorofil

A megfelelő táplálkozást kiegészíthetjük a “növények vérének” nevezett vegyülettel, a klorofillal. Általánosságban elmondható róla, hogy rendkívül hasznos az emberi szervezetnek, az ünnepek utáni időszakban azonban hatványozottan, hiszen rengeteg pozitív hatása hozzásegít a méregtelenítéshez és a tisztuláshoz. Csökkenti az étvágyat, enyhe vízhajtó hatása van, természetes méregtelenítőnek tartják, mivel tehermentesíti a májat. Serkenti a vérkeringést, tisztítja a bőrt, illetve gyorsítja az anyagcserét, ezáltal a belek is könnyebben tisztulnak. Számtalan pozitív hatása mind-mind elősegíti az újévi energetizálódást, ital formájában pedig fogyasztása nem is lehetne egyszerűbb: https://www.myeatrend.hu/myeatrend-chlorophyl-vita-c-renew-lemon-mint-500ml-663

  • A folyadék

Bár a kizárólag folyadékot engedélyező léböjtöt nem tartjuk célszerű méregtelenítésnek, a megfelelő folyadékbevitel köztudottan fontos az általános egészségmegőrzéshez is, az ünnepi kontrollálatlan étkezés mellé és után pedig kimondottan elengedhetetlen. Sokan már az ünnepek alatt úgy próbálják megelőzni a túltelítődést és túlevést, hogy a fogások és étkezések között odafigyelnek a folyadékpótlásra, ami hidratál, segíti az emésztést, arról nem is beszélve, hogy szembeszáll az alkohol vízelvonó hatásával. A januári tisztulás esetében bármilyen diétát vagy étrendet követünk, a napi két-három liter vizet nem szabad elfelejteni.

A táplálkozás mellett a mozgás és a megfelelő minőségű alvás is kulcsfontosságú ahhoz, hogy a kívánt eredményt elérjük. A lassú, de biztos változási folyamat mindig többet ér, mint a gyors, de cserébe egyáltalán nem tartós eredmény.

Szólj hozzá!