Néhány árulkodó jel, hogy egy robotporszívóra van szükséged

Vannak biztos jelei annak, hogy elérkezett az életedben az ideje egy robotporszívó beszerzésének. Cikkünkben ezeket a jelzéseket tekintjük át ill. részletesen bemutatjuk a legjobb robotporszívó kiválasztásának szempontjait.

Az intő jelek az alábbiak lehetnek:

  • anyósod szeme mindig villan egyet, amikor a szombati családi ebéd során a nappali szőnyegére esik a pillantása,
  • legjobb barátnőid egyike sem veszi le a cipőjét, amikor megérkezik a lakásodba,
  • kiderült, hogy gyereked az iskolában a szövegértés dolgozat megírása során nem ismerte a “tavaszi nagytakarítás” szókapcsolat jelentését,
  • férjed tudatosan olyan zoknit választ, amely nem szöszöl,
  • csak akkor fogadsz vendéget a lakásotokban, ha az jó előre időpontot foglal hozzátok a családi booked4.us felületen.

Amennyiben a fentiek közül legalább kettővel már találkoztál az elmúlt 6 hónapban, akkor itt az idő, hogy megvásárold a legjobb robotporszívó berendezések egyikét. Nézzük meg, hogyan milyen szempontok alapján válaszd ezt ki.

Ár

Természetesen ez a szempont alapvetően befolyásolhatja a vágyaidat és lehetőségeidet. A belépő szintű robotporszívók ára 100 ezer Ft-nál kezdődik. Természetesen vannak ennél olcsóbb modellek is, de azok megvásárlása esetén nemcsak a készüléket veszed meg, hogy egy nagy adag okot is a későbbi bosszankodásra.

A lakásod kialakítása

Fontos tudnod, hogy a robotporszívó nem használható minden lakásban. Amennyiben sok és magas küszöböd vagy vastag szőnyegeid vannak hosszú rojtokkal, az sajnos kizáró tényező. Ugyanis a robotporszívók nagyjából 1,5 cm magasságú akadályt képesek önállóan leküzdeni ill. menthetetlenül elakadnak a hosszú rojtokban.

A lakásod mérete

Egy átlagos robotporszívó az akkumulátor egy teljes feltöltésével 100-300 m2 terület kitakarítására képes. Tehát a választás során mindenképpen győződj meg arról, hogy egy töltéssel a lakásod méretét képes lesz a kiválasztott robotporszívó feltakarítani.

Felmosás

A legtöbb robotporszívó “csak” porszívózni tud. Viszont egyes modellek már képesek felmosni is. A felmosásra is képes robotporszívóknak két nagyon fontos alfaja létezik: egyesek képesek egyszerre porszívózni és felmosni is. Ezek víztartállyal és portartállyal is rendelkeznek. Más modellek vagy porszívóznak vagy felmosnak, de egyszerre nem képesek mindkettőre. Ezek tipikusan először felporszívóznak, aztán a tartályt kicseréled és kezdik a felmosást.
Illetve léteznek speciális un. felmosó robotok. Ezeknek a fő képességük a nagyon alapos nedves felmosás, porszívózásra csak nagyon korlátozottan képesek. Azt gondolom, hogy egy normál háztartásban a felmosó robotok pontosan olyan feleslegesek, mint a szárítógépek.

A robotporszívó teljesítménye

Kevés bosszantóbb dolog van egy háztartásban, mint amikor a high-tec porszívó nem képes felszívni a szőnyegen lévő kisebb-nagyobb szennyeződéseket. Ezért amennyiben jellemzően sok szőnyeg van a lakásodban, akkor feltétlenül erős szívóerővel rendelkező modellt válasz. Amennyiben főleg padlócsempe és/vagy parketta burkolatod van, akkor a szívóerő kevésbé lesz fontos szempont Számodra.

Navigáció

Alapvetően kétfajta robotporszívó navigáció létezik: a gyro ill. a lézeres. A gyro nagyjából olyan, mint a férjed 4 jéger után: megtanulja, hogy merre szabad közlekedni. Ellenben a lézeres képes letapogatni pár perc alatt a lakásod teljes területét, ezt azonnal memorizálja és egy térképen is képes megmutatni.

No-Go zónák

Ezek szerencsére nem híradásokból már jól ismert területek, nincs közük sem a menekültekhez, sem az illegális bevándorlókhoz. A robotporszívónak nem egészséges egyes területeken a munkavégzés, pl. lépcsők, kisebb belső szintváltások. Illetve egyes tárgyaidnak (pl. a nagy kék kínai padlóvázának) sem egészséges a robotporszívó közelsége. Amennyiben sok ilyen veszélyes terület van a lakásodban, akkor nagyon fontos, hogy a porszívó térképén ezek a No-Go és No-Mop zónák jelölhetőek legyenek. Az olcsóbb modellek esetében mágnescsíkkal tudod bejelölni a tiltott helyeket.

Allergia

Az allergia lassan sajnos népbetegség lesz. Allergiásak vagyunk a pollenre, az ételre, a háziporatkára, a főnökünkre és sokszor a saját életünkre is. Amennyiben Te is érintett vagy, feltétlenül mosható HEPA szűrővel rendelkező robotporszívót válassz. Az életallergián ez sem segít, de az egyéb allergének és a miniatűr kórokozók 99,97 %-át kiszűri.

Összegzés (vagy ilyesmi)

Bízom benne, hogy a fentiekkel sikerült kicsit megkönnyíteni a választásodat. Egy dolog biztos: az MI-k korszakát éljük. A mesterséges intelligencia rajzol, szöveget ír, rejtvényt fejt és zenét szerez. Amennyiben anyagilag megengedhetjük, akkor hagyjuk, hogy hadd takarítson is helyettünk.

Szólj hozzá!