Nappali berendezése egyszerűen és elegánsan: skandináv stílusban

Sokunk álma a nappalit modern, egyszerű és elegáns módon berendezni: erre tökéletes választás a skandináv stílus. Ebben a cikkben ötleteket adunk arra, hogyan illesszük be ezt a stílust nappaliba, hogy azt kényelmes és modern hellyé tegyük. Színekről, bútorokról és dekorációs elemekről szól ez a cikk, amelyek a pihenés oázisává teszik a belső teret. Fedezd fel velünk a skandináv ihletésű lakberendezési ötleteket!

Tulajdonképpen mi rejlik a skandináv stílus mögött?

A skandináv stílus mögött természetesen a skandináv nappali dizájn bújik meg. Első gondolatra valószínűleg mindenkinek az IKEA jut eszébe, mely egy fatális hiba, hiszen sokkal több van ebben a stílusban. Ezt a lakrendezési stílust az egyszerű, de elegáns dizájn jellemzi.

Az előnyben részesített színek a fehér, a krém árnyalatok, és a szürkék, melyek a bútorok pedig többnyire fából készültek, a kanapék jellemzője az egyszerűség és praktikusság. A világos és természetes anyagok a kombinációja olyan további dekorációs elemekkel, mint a növények, modern, de mégis nagyon meleg hangulatot teremt.

A skandinak sokféle változata alakult ki, a természetes stílustól a minimalistáig. Fontos azonban, hogy a berendezési tárgyak harmonikusan illeszkedjenek egymáshoz és ne vonják magukra túlzottan a figyelmet. A skandináv stílusban berendezett nappalinak mindig a nyugodt légkört kell hangsúlyoznia, ezért például egy szobanövény vásárlása és optimális elhelyezése a szobában segít kiemelni ezt a hangulatot.

Hogyan alakítsuk ki nappalit skandináv stílusban

Egy skandináv nappalit az egyszerű és elegáns megjelenés jellemez. Néhány egyszerű tanáccsal úgy alakíthatnuk ki a nappalinkat, hogy mindenki elámuljon, aki meglátogat minket. Először is építsük be a fehér, bézs, krém és szürke tónusokat a nappali dizájnba, hogy a legtöbbet hozzuk ki a scandi stílusból. Ezek a természetes tónusok nyugodt alaphangulatot kölcsönöznek a szobának, amely elengedhetetlen egy hangulatos oázis kialakításához.

Egy másik fontos szempont, amire különös figyelmet kell fordítanunk, az a nappali világítása. A skandináv stílusban alapvetően a természetes fény dominál. Ezért engedjünk be minél több fényt. A világításhoz ehetőleg használjunk meleg tónusú led mennyezeti vagy függőlámpákat: ezek elegendő meleg fényt biztosítanak a helyiségnek, és egyben az elegancia extra részét is képviselik. További előnyük, hogy energiahatékony technológiájuknak köszönhetően pénzt takaríthatunk meg villanyszámlán!

Mi a helyzet a dekor elemekkel? A díszítő elemek egy skandináv stílusban berendezett nappaliból természetesen nem hiányozhatnak! Keverjük és illesszük össze a különböző természetes anyagokat és textúrákat, például gyapjút, pamutot vagy lent, hogy még naturálisabb megjelenés érdekébent. Használjunk nyugodtan kézzel készített textileket, például sálakat vagy szőnyegeket is.

Bútorok a skandináv megjelenéshez

Mint minden lakberendezés központi eleme, itt is a kanapé. A klasszikus skandináv kanapé kényelmes és tágas, ugyanakkor letisztultan egyszerű és modern. Válasszunk a fentebb már bemutatott színű – elsősorban bézs, szürke és fehér – kárpitokat a minimalista stílus kiemeléséhez. Adjunk hozzá némi színt és textúrát  érdekes mintájú kiemelő párnákkal. A kanapén kívül szükségünk lesz dohányzóasztalra, egybenyitott konyha-nappali esetén egy étkezőasztalra, amely elegendő helyet biztosít a család és a vendégek számára. A természetes fából készült bútorok ideálisak a skandináv megjelenéshez, mivel természetes melegséggel ruházzák fel a belső tért.

Egyszerű dizájn egyenes vonalakkal és világos felülettel adja a skandi stílust a nappalijának. A következő kötelező darab a listánk az egyszerű polcok vagy könyvespolcok. Nemcsak dekoratív elemként funkcionálnak, de rengeteg helyet biztosítanak könyvek, dísztárgyak vagy növények számára. Fém polcok használatával inkább ipari hangulatot kölcsönzünk a helyiségnek, míg a fa polcok melegebbé és otthonosabbá teszik a szobát.

Összegzés

A skandináv stílus minden nappaliban jól mutat! Ez a kedvelt lakberendezési stílus nagyszerű választás mindazok számára, akik elegáns, de egyszerű nappalit szeretnének. A letisztult vonalak és a nem feltűnő színek csendes, pihentető hellyé varázsolják a szobánkat. A legjobb ebben a stílusban, hogy könnyen beilleszthető bármilyen méretű helyiségbe: legyen szó kicsi vagy nagy lakótérről, ez mindig a tökéletes választásnak bizonyul.

Szólj hozzá!