Melyik napvitorlát válasszuk?

A napvitorla előnyeivel egyre többen vannak tisztában, hiszen egyszerűen felszerelhető, könnyű, mégis időjárásálló, ráadásul esztétikus és többféle színváltozatban is beszerezhető.

Ha a formáját tekintjük, akkor két fő változata van: a klasszikus, hajóvitorlákat idéző napvitorla háromszögletű, a másik csoport pedig a négyszögletűek. Utóbbiakból egyetlen darab nagyobb területet tud lefedni, ugyanakkor mivel a háromszögletűekből sokat egymáshoz kapcsolhatjuk, így szintén nagy felület lefedését oldhatjuk meg. Természetesen a négyszögletűből is tetszőleges számú darabot kapcsolhatunk egymáshoz. Ez a lehetőség nagyfokú rugalmasságot ad szabálytalan alakú terek árnyékolására is.

A színeket tekintve a földszínek a népszerűbbek, hiszen a természetes környezetbe leginkább ezek tudnak harmonikusan illeszkedni. Akár azt szeretnénk, hogy ne legyen feltűnő a napvitorla, akár azt, hogy a kert üde – például okker vagy narancsszínű – színfoltja legyen. Természetesen kaphatóak más színek is.

Az UV-védelem általánosan érvényes a napvitorlákra. Van viszont egy fontos szempont, ami két csoportra bontja ezeket a termékeket. Választhatunk szél- és vízálló változatot, illetve szél- és vízáteresztőt is. Ez egyéni választás kérdése, ki melyiket részesíti előnyben. Ha egy szépen berendezett teraszt szeretnénk árnyékolni, akkor érdemes a vízálló fajtát választani, de ha például egy medence vagy homokozó fölé tervezzük az árnyékolót, oda tökéletesen megfelel a vízáteresztő is.

Fontos arra figyelni, hogy a vízálló vitorlát megfelelő lejtéssel szereljük fel, hogy az esetlegesen nagy mennyiségű csapadék összegyűlve ne okozzon túl nagy terhelést. Ez ugyanis megrövidítheti a szövet és az illesztések, vagyis az egész a vitorla élettartamát.

Szólj hozzá!