Jobb ígéret a sorozatos randizók számára

A sorozatos randevúk, ha nincsenek megoldva, valószínűleg a sorozatos házasságok előzményei. Nyilvánvaló, hogy egy fiatal nőnek ellentmondásban van ez a viselkedés, és nem találja ezt a „bűnös eufóriát”, tartósan kielégítőnek – nem. A sorozatbeli házasságnak ez az előzménye, annak teljes átmeneti eufóriájával, irgalmas riasztó harangokat indít el számára, és ezeket hallja. Az üzenet az, hogy ez nem kielégítő, még rövid távon sem, és ez sehova sem vezet. Érzi ezt, és csapdában érzi magát.

A Biblia nem beszél közvetlenül a sorozatos randevúk kérdésével, vagy bármilyen randevúval kapcsolatban, mert az első században a házasságok nem így történtek. De érdekes módon a Biblia foglalkozik a sorozatos házasság kérdésével.

A szomjúságunk oltásának öröme Isten által adott örömimpulzus az életben tartásra, az életet szolgáló testi élvezet – éppúgy, mint a szexuális élvezet az élet nemzésében. Isten nagyon nagylelkű az örömökkel.

De az ilyen természetes étvágyak és élvezetek problémát jelentenek a hozzánk hasonló bűnös emberek számára. Másfajta örömök hiányában általában olyan hatalmasak, hogy azt érezzük bennünk: “Nem hiszem, hogy másfajta öröm létezne.” Lehetetlenné teszik számunkra – kivéve, hogy Isten egy csodával lép be, amiért imádkozunk -, hogy a testi élvezeten kívül másfajta élvezetet is kóstoljunk. Lehetetlenné teszik számunkra, hogy néha el is higgyük, hogy a szerzett örömön kívül van egy másikfajta öröm is, amelyet  “bűnös eufóriának” nevezhetünk.

 

A pusztító vágyak

Ahogy a kútnál levő szamariai asszonynál láthatjuk, olyan vágyakozásai vannak, amelyek sorozatos házasságokkal rombolják az életét, és amennyire látja, nem képes arra, hogy bárhol máshol megkapja ezt a fajta elégedettséget. És ott van a probléma: Amit Jézus kínál neki önmagával való kapcsolatában, az mélyebb, jobb és hosszabb. Ez nem ugyanaz a fajta öröm. És Jézus megérinti életének megtörtségét azzal a céllal, hogy felébressze képességét egy mélyebb, jobb, hosszabbfajta elégedettség ízlelésére.

 

Amit a Biblia soha nem ígért

 Sem a keresztény hedonizmus, sem a Biblia nem ígérte soha senkinek a bűnben ugyanazokat az érzéseket. Nem ígérték azt az eufóriát, amelyet bűnös viselkedésből kapunk.

Amit a Biblia és amit kínál a keresztény hedonizmus, az mélyebb, jobb, hosszabb örömök, mint a bűn múló eufóriája. A Zsidók 11-ben Mózes elfordul az egyiptomi bűn múló örömeitől a nehéz élet érdekében, mert azt mondja: „a jutalomra törekedett” (Zsidók 11:26). A Zsidók 10:34 keresztényei „örömmel fogadták el vagyonuk kifosztását, mivel tudták, hogy jobb és tartósabb birtokuk van” – jobb, mélyebb, tartósabb.

 

Múló vágyak, teljes öröm

Ezért kérem az ilyen fiatal nőt, hogy forduljon el Egyiptom röpke örömeitől, a sorozatos randevúk eufóriájától, és hitben ragadja meg Jézust. És amikor azt mondja: „Aki iszik abból a vízből, amelyet adok neki, soha többé nem lesz szomjas. A víz, amelyet adok neki, az örök életre feljutó vízforrássá válik benne ”(János 4:14), higgyen neki. Bízzon benne. Ölelje meg.

Hit által megízleled és meglátod, hogy Jézus egyedüli elégedettsége jobb, mélyebb és hosszabb. Nem ugyanaz. Nem, ez nem ugyanaz. Jobb, mélyebb, hosszabb.

Vedd át meg bármilyen mértékű szellemi örömet, amit ebben az életében nyújt neked, és bízz benne a hátralévő részében a megfelelő időben. Nem tudom, mennyit fog adni neked ebben az életben, de azt tudom, hogy a sorozatos randevúk zsákutca, és Isten jelenlétében az „öröm teljessége” – van. (Zsoltárok 16:11).

Szólj hozzá!