Milyen lehetőségek vannak az FTL szállítás során?

Bevallom őszintén, hogy mikor először meghallottam, fogalmam sem volt, hogy mi az az FTL szállítás, de amikor elkezdtem szállítmányozással foglalkozni, akkor már napi szinten használnom is kellett ezt a kifejezést.

Az FTL angolul “Full Truck Load”-ot, azaz “komplett avagy teljes kamion rakományt” jelent, így tehát amikor egy olyan nagy szállítmánnyal kell számolnunk a cégnél, melyet se saját logisztikával, sem pedig standard szállítmányozó cégekkel nem tudunk elszállítatni, akkor speciális segítségre van szükségünk.

Ha FTL szállítás szóba kerül, akkor arról van szó, hogy egy teljes jármű rakodótere ki van használva a szállítmányozáskor. Van azonban olyan, hogy nagy, több tonnás alkatrészeket, esetleg rengeteg dobozba csomagolt elemet kell elszállítani. Ilyenkor egy sokkal nagyobb rakodótérrel bíró kocsira lesz szükség.

A legfontosabb kérdés, hogy milyen jellegű, méretű szállítmányra van szükségünk. A legtöbbször választott FTL szállítási kapacitás az 1-2 raklapos kisautók szoktak lenni, bár előfordulhat, hogy a közepes kategóriába tartozó 3-5, 7-5, esetleg 12 tonnás kapacitással rendelkező járműveket is igénybe szokták venni a cégek. De ez még mindig nem szolgálja ki a legextrémebb igényeket, a felső kategóriába tartoznak a 18-40 tonnás össztömegű tehergépjárművek.

Az FTL szállítás igénybevétele akkor biztonságos, különösen, ha kritikusan nagy tömegű árut szállítunk, ha szakemberekkel történik a szállítás.

Szólj hozzá!