Az amerikai szenátusi napirendre tűzi Obama gyorsításra szóló felhatalmazását a kereskedelmi szerződések ügyében

Az amerikai szenátusban csütörtökön megszavazásra került annak a törvénytervezetnek a napirendre tűzése, amely felhatalmazást adna Barack Obama elnöknek és leendő hivatali utódainak arra, hogy gyorsított ütemű eljárásban hagyassák jóvá a kongresszussal a nemzetközi kereskedelmi szerződéseket.

A kormányzati nyilatkozat alapján a kongresszusi jóváhagyás felgyorsítására vonatkozó felhatalmazásra a 12 állam között megkötendő csendes-óceáni kereskedelmi szerződés miatt van szükség, de ugyanez a ratifikációs mechanizmus lép majd életbe az Európai Unió és az Egyesült Államok kidolgozás alatt álló szabadkereskedelmi megállapodása (TTIP) esetén is.
Ha a törvényt megszavazzák, akkor az felhatalmazza az elnököt, hogy csak eldöntendő szavazásra terjessze a kongresszus elé a kereskedelmi megállapodásokat, tehát a törvényhozásnak nem lesz módja módosítania azokat.
A kérdés napirendre tűzése két nappal ezelőtt éppen az elnök pártja, a demokraták ellenállásán akadt el, akik azt szerették volna elérni, hogy a kereskedelmi szerződések jóváhagyásának felgyorsításával egy csomagban három másik törvényt is elfogadjanak, ezt viszont a többségben lévő republikánusok nem fogadták el.
Miután Obama szerdán jobb belátásra bírta a demokrata szenátorokat, és a két párt között kompromisszum született, a szövetségi felsőház csütörtökön 65-33 arányban zöld jelzést adott a jövő héten megtartandó vitának, amely a várakozások szerint a vonatkozó törvénytervezet elfogadásával fog zárulni.
A munkahelyek elvesztése miatt aggódó demokraták megnyugtatására a szövetségi felsőházban megszavaztak egy törvénytervezetet, amelynek értelmében az Egyesült Államok retorziókat vezetne be azokkal az országokkal szemben, amelyek kivitelük olcsóbbá tétele érdekében manipulálják fizetőeszközük árfolyamát.
Obama elnök szerint a Csendes-óceáni Partnerség, amelynek kidolgozása célegyenesben van, segítené az Egyesült Államokat a világkereskedelem szabályainak alakításában, a kereskedelmi szerződések jóváhagyásának felgyorsítására vonatkozó felhatalmazás viszont megnyugtatná a partnereket afelől, hogy a kongresszus nem fogja zátonyra futtatni a megállapodást.

MTI

Szólj hozzá!