A régióban Magyarországon a legnagyobb a cégmegszűnések aránya

A régióban Magyarországon volt tavaly a legnagyobb a cégmegszűnések aránya, az összes aktív magyar vállalkozás több mint negyede, 27,4 százaléka szűnt meg 2014-ben – derül ki a Bisnode csoport regionális elemzéséből.

A nemzetközi cégminősítő csütörtöki összefoglalója szerint a cégmegszűnéseket tekintve a közép-európai régió országai közül Lengyelország a második, ahol a társaságok 18,4 százaléka, a harmadik pedig Szlovénia, ahol a cégek 8,7 százaléka szűnt meg 2014-ben.
Magyarországgal ellentétben Lengyelországban és Szlovéniában a cégalapítások száma meghaladta a megszűnésekét. Ugyanakkor tavaly Magyarországon több vállalkozás jött létre, mint egy évvel korábban, a cégalapítások száma 9,2 százalékkal nőtt.
Az elemzés szerint a régióban csak három országban, Magyarországon, Szerbiában és Horvátországban emelkedett az egy hónapra jutó fizetésképtelenségi eljárások száma. A legjelentősebb növekedés Magyarországon történt, ahol a 2014. decemberi szám az előző év decemberinek két és félszerese volt.
Az elemzés makrogazdasági összefoglalója szerint minden közép-európai országban magasabb volt tavaly a GDP-növekedés az EU28-ak átlagánál. A legjobb eredményt 3,6 százalékkal Magyarország és 3,3 százalékkal Lengyelország érte el.
Minden közép-európai államban csökkent a munkanélküliségi ráta tavaly az előző évihez képest. A legnagyobb, 3,3 százalékos csökkenés Szerbiában, 2,5 százalékos pedig Magyarországon történt. A legjobb képet Csehország mutatta 6,1 százalékos munkanélküliséggel, ami jóval az EU28-as átlag alatt van – derül ki az elemzésből.
A közép-európai országok közül a legmagasabb infláció Szlovéniában és Csehországban volt, de ez is elmaradt az európai átlagtól, két országban, Szlovákiában és Szerbiában viszont minimálisan csökkent az inflációs ráta értéke.

MTI

 

Vélemény, hozzászólás?