Miért hódit a bakancs nők és férfiak között?

bakancsBakancs és elegancia? Pár évvel ezelőtt még a hegymászókon, kirándulókon kívül aligha bukkant fel ez az elnyűhetetlen és kényelmes lábbeli (de ne felejtsük el a punkokat sem). Ám a bakancs története messze elkerülte a divat világát. Se nem volt szép, se nem volt esztétikus, ám rajta múlott egy több napos menetelés sikere, sőt, a láb egészsége is. Miért lett mégis a túrázók legfontosabb és legrongyosabbra hordott tartozékából a kifutók sztárja?

 

Miért érdemes figyelnünk a bakancsra?

Mielőtt a trend rátalált volna a bakancsra, egy kifejezetten robusztusos, nehézkes, sportos, mindenféle finomságot nélkülöző lábbeliről beszélhettünk. Amely viszont tökéletesen betöltötte a szerepét: nem ázott el, a sarat könnyen átvészelte, jó minőségű anyaga biztosította a lábfejnek, hogy levegőhöz jusson. Teljesen védett a pillanatnyi időjárás kellemetlenségeitől, ugyanakkor segítette a megfelelő testtartást, így óvta a gerincet és a hátat is. Tulajdonképp bármely lábbelinél szívesen látnánk viszont a felsorolt előnyöket. Ezért egyáltalán nem meglepő, hogy a tervezők is ráébredtek, mennyi lehetőség rejlik a bakancsban. Az igényt, miszerint hétköznapi viseletként, nem feltétlenül zord körülmények között is hordanák, ki kellett elégíteni. Most már a túrabakancs gyártók egyre dizájnosabb kivitelezésben küldik a gyártósorra a darabokat, míg a cipőipar a stílus és trend kiszolgálásán túl a bakancs előnyeit is kezdi beleépíteni a kivitelezésekbe.

 

Lehet-e nőies egy bakancs?

A cipő a nő egyik legfontosabb stílusjegye. Meghatározza, kiemeli a nőiességét, kiegészíti a rá jellemző színvilágot. Mégis hogyan variálható ez a bakanccsal, amely kifejezetten praktikus szempontból készül el robusztus formájával? Számos kézzelfogható megoldás született erre: a női bakancs a cipo.ninja alapján is bekerülhet az extravagáns megoldásokat kedvelők otthonába. Természetesen, a barnás árnyalatok, vagy a visszafogottabb fekete változatok továbbra is fellelhetőek a polcokon. Viszont, ha a Norah, vagy akár az S.Oliver darabokat nézzük, elsősorban egy vonzó lábbelivel találkozunk, s csak utána szembetűnő a bakancs volta. A lila és a kék színek mellett a bézs, a rózsaszín többször felbukkan. A fűző pedig a funkcionális feladatán túl valóban finom ívben fogja össze a darabot, akár igen ötletesen megválasztott színből elkészítve.

 

Milyen a férfi bakancs-divat?

A sportosan vagány és az elegánsan férfias stílust egyesítik a férfi bakancsok. A túrabakancs színvilágát tovább vitte a divat világa is, a barnás árnyalatok a legnépszerűbbek. Azonban nehéz ellenállni a cipo.ninja Levis férfi bakancs fekete színű változatának is. A fűzős lábbeli annyira elegáns, hogy szinte össze nem hasonlítható akár egy Dorko RAPTOR BLACK, akár egy Salomon ELBRUS darabbal, de az Adidas vagy a NEW BALANCE sem tudja lefölözni, ha a stílusról van szó. A férfiak egyszerű bakancs alapja is tovább lép a kiegészítők felé. Extra anyagrétegek kerülnek a felületre, a lyuggatott megoldásokon túl mintákat is terveznek a design-erek. Azonban érdemes megemlíteni, hogy a vastag talpú, masszív, túrabakancs emlékezetű lábbelik is fénykorukat élik, leginkább a polgárpukkasztó generáció viseli szívesen az eleganciát kizáró formákat.
Mivel a sportcipő gyártók is felfedezték az igényes kivitelezésre irányuló szükségletet, a túracipők sokkal színesebb, vonzóbb megjelenésben kerülnek a polcokra. A Helly Hansen, az Adidas bátran használja az évszak árnyalatait, akár merészen is: a fűzős kék-piros-szürke-fehér kombinációk már mutatják, hogy lényeges változáson estek át a fakóbb színekhez szokott természetjáró lábbelik.

Úgy tűnik, egy otromba kinézetű, nyers cipő megmozgatta a divat világát – és jelentős eredményekkel!

Szólj hozzá!