Igazi lenne a Torinoi lepel?

A Torinoi lepel eredetisége már évszázadok óta foglalkoztatja az embereket, vannak szkeptikusok, és hívők is, mindenesetre az biztos, hogy a szkeptikusok sem találnak magyarázatot arra hogy hogyan keletkezett a leplen látható kép. Egy dologban megegyeznek a tudósok: a leplen látható alak nem festett.

A Journal of Forensic Sciences című folyóiratban közölték azt a legújabb kutatási eredményt, miszerint a lepel nem biztos, hogy eredeti, mert ha a vérfoltnak látszó elszíneződéseket vizsgálják, nem egyeznek a folyásirányok. Ezt abból következtették ki, hogy egy modellen és egy bábún is tesztelték a leplet, és sosem úgy folyt a vér, mint ahogy az a Torinói leplen látható. A szénizotópos kutatás szerint is a lepel később keletkezett, mint amikorra Krisztus halálát datáljuk. Ezek szerint a vizsgálatok szerint olyan 1200-1300 körül készíthették a leplet, bár a szkeptikusok szerint is átlagon felül jól sikerült másolat, mondhatni mesteri munka.

Ellenben más kutatások azt bizonyították, hogy a  lepelbe „égetett” körvonalak nem reprodukálhatók, még mai modern technikával sem. Azok a kutatók, akik elsőként vizsgálták a leplet, arról számoltak be, hogy mélyrehatóbb vizsgálódások után ateistából kereszténnyé lettek, ugyanis a leplen látható arc kontúrját mintha egy kisülés okozta volna, olyan anyagok pedig csak atomrobbanásokkor szabadulnak fel. Lézerre próbálták reprodukálni a képet, viszont csak nagy nehezen sikerült egy alaktalan formát rajzolniuk a jelen technológia segítségével.

Szólj hozzá!