Élet a Holdon?

De nem a mi Holdunkon, hanem a Jupiter leghíresebb holdján, az Európán. Az Európa ugyanis egy hatalmas jégréteggel borított óceánt takar, melyben akár élőlények is lehetnek – nyilván mikroszkopikus méretben. 

A hold felderítésére számos kísérletet fognak tenni a jövőben, a terv az, hogy a “hidegzóna” nevű foltot vizsgálják majd tüzetesebben, mely egy olyan pontja az óceánnak, mely a hőtérképes vizsgálat szerint egy titokzatos módon, a többihez képest jóval hűvösebb pontja a holdon található víztömegnek.

Azt mondják, hogy a hideg pontok geológiai aktivitásra utalnak, és legalább ennyire érdekesek a meleg pontok is. Bár a hidegzóna azért olyan különleges, mert bár csak 9 fokos az eltérés, nem értik, hogy miért nem melegszik fel a terület legalább annyira, mint a hold többi része. A válasz lehet, hogy egy titokzatos okból tovább tart felmelegítenie a Napnak azt a részt – de miért?

Egyes kutatók szerint a terület egy frissen keletkezett jégréteg, és emiatt nem töredezett még szét. Ha ez így van, további kérdések merülhetnek fel, mondjuk, hogy hogyan keletkezett? Mások azt mondják, hogy a felszín más, megint mások pedig, hogy egyszerűen rossz volt a mérés, és nincs is “hidegzóna”.

Szólj hozzá!