A gyapot talán leginkább a rabszolgaságra emlékeztet minket, amikor a fekete rabszolgákat kegyetlen módon hajtották a földeken. Ennek hála Istennek vége van, és most már nem ilyen borzalmas célra használják, az alapvetően elsősorban textiliparban használt gyapotot.
A növény magja amúgy mérgező anyagokat tartalmazott – eredetileg -, de biológusok addig manipulálták a termést, míg az elvesztette ezt az anyagot. Mostanra engedélyezték is, hogy fogyasztás céljából is termesszék a növényt, melynek magtermése megoldhatja az érintett területek éhínségét. A növény egyébként csicseriborsó ízű és jellegű, így táplálónak számít, melynek nagy a fehérjetartalma, és meglehetősen sokféleképpen elkészíthető: akár liszt is őrölhető belőle, melyből már különféle tészták is süthetőek. Nem csak az emberek, hanem a helyi állatok (szárnyasok, sertések, halak) etetésére is alkalmas lett, így a húspiac számára is örvendetes a hír. Ma gyapotot összesen 80 országban terjesztenek, számukra mindenképpen áldásos lesz az új gyapot, főleg, hogy az említett térségek egy része Ázsiában, illetve Afrikában található, pont ott, ahol az éhínség a legnagyobb probléma.