Mi az a WordPress és mire használják?

Talán azt kérdezed magadtól, hogy “Mi az a WordPress?”. “Mire használják a WordPress-t?” A WordPress a világ webhelyeinek közel egyharmadát működteti. A személyes bloggerektől a nagyvállalatokig mindenki számára rendelkezésre álló eszközökkel ez a nagy teljesítményű honlapkészítő és tartalomkezelő rendszer (cms) célja, hogy bárki számára lehetővé tegye az online jelenlét percek alatt történő létrehozását. A WordPress platform rugalmas, skálázható és mindig ingyenesen használható. Az alábbiakban a világ legnépszerűbb honlapkészítő szoftverének néhány legfontosabb jellemzőjét tekintjük át.

A WordPress egy szoftver mindenki számára

A WordPress története 2003-ban indult, mint egy ingyenes blogszoftver, amelyet Mike Little és Mike Mullenweg hozott létre, akik továbbá is a WordPress.org-ot működtetik, azt a céget, amely a WordPress-t bárki számára elérhetővé teszi, aki weboldalt vagy blogot szeretne létrehozni. A WordPress kifejlesztésével és örökké ingyenessé tételével az alkotók azt remélték, hogy “demokratizálják a publikálást” egy olyan honlapkészítő program megtervezésével, amely lehetővé teszi, hogy bárki megszólalhasson és jelen legyen az interneten.

Azok a funkciók, amelyek a WordPress-t annyira vonzóvá tették a bloggerek és más internetes kiadók számára, egy sokkal szélesebb közönségnek is tetszettek, beleértve az Egyesült Államok és a világ néhány legjelentősebb vállalatát. Ma már a WordPress a választott platformja számos ismert márkának is, köztük a Sony Music, a Variety, a Time, Inc. és a Disney Company, valamint több millió kisebb üzleti és személyes webhelynek. A platform legújabb verzióját eddig több mint 22 milliószor töltötték le, és a nagy WordPress felhasználói közösség folyamatosan fejleszti az új verziókat.

A builtwith felmérése szerint a Magyarországi weboldalak 60%-a WordPress segítségével készült el.

A WordPress szabadon használható és módosítható

A WordPress egy nyílt forráskódú, ingyenes weboldalkészítő eszköz, amely PHP programozási nyelven íródott. GPL licenc alatt áll, ami lehetővé teszi, hogy bárki ne csak használja a szoftvert, hanem egyéni igényei szerint módosítsa és ezeket a módosításokat megossza másokkal. A “nyílt forráskódú” szoftverek nyilvánosan elérhetőek és mindig ingyenesek, így a WordPress bármikor letölthető vagy telepíthető egy webtárhely csomag részeként.

Mivel a WordPress módosításra és fejlesztésre invitál, grafikusok, fejlesztők és a szoftver szerelmeseinek nagy és egyre növekvő közössége támogatja. A WordPress közösség e tagjai folyamatosan dolgoznak a WordPress alapkódján, valamint rendezvényeket és “WordPress-táborokat” szerveznek, hogy segítsenek az embereknek a WordPress megismerésében és a használatával kapcsolatos problémák megoldásában. A WordPress-felhasználók minden szintű tapasztalattal rendelkező felhasználóját meghívják, hogy csatlakozzanak a WordPress közösséghez, és bármilyen módon hozzájáruljanak a többi felhasználó támogatásához, valamint a program stabil és naprakész állapotban tartásához.

A WordPress-oldal elindítása nagyon egyszerű, egyszerűen csak le kell letölteni egy példányt a WordPress.org-ról, és telepíteni egy tárhely szolgáltatónál lévő tárhelyre, vagy a szolgáltatók által általában nyújtott egykattintásos telepítést használni. Bárhogyan is szerezzük be vagy telepítsük, a WordPress teljesen ingyenes.

WordPress mindenkinek

Ahogyan azt a készítői tervezték, a WordPress bárki számára használható, a teljesen kezdőtől a tapasztalt fejlesztőig. A grafikusi vagy fejlesztői tapasztalattal nem rendelkező új felhasználók számára a WordPress weboldal “egy kattintással telepíthető” egy tárhelyplatformon, a több száz ingyenesen használható WordPress téma egyikének használatával. Ezek a témák lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy számos funkciót, például a webhely fejlécét és színeit testre szabják közvetlenül a műszerfalról, anélkül, hogy bármilyen kódot ismerniük kellene.

A webhelytervezésben vagy fejlesztésben jártas felhasználók számára a WordPress hozzáférést biztosít a szoftver minden részéhez, beleértve a sablon- és bővítményrendszereket, az alkalmazási keretrendszert és a szkripteket, így bármely webhely igényeinek megfelelően testre szabható. Mivel a WordPress számos különböző módon módosítható, a bővülő vállalkozások változó igényeihez igazítható és módosítható, hogy növekedjen és változzon.

A WordPress rugalmas

A WordPress többek között azért olyan népszerű, mert gyakorlatilag végtelenül rugalmas. A WordPress ingyenes témák széles galériájához való hozzáféréssel rendelkezik, amelyek közül a felhasználók bármikor választhatnak, hogy beállítsák vagy megváltoztassák a webhely megjelenését és funkcionalitását. Ezen túlmenően bárki megvásárolhat és telepíthet a világ minden tájáról származó tervezők által készített egyedi WordPress-témát.

A WordPress számos további funkcióra is testre szabható a bővítmények hosszú listájával, amelyek olyan funkciókat adnak hozzá egy alap WordPress-témához, mint például online áruházak, magazinok elrendezése és galériák. A WordPress bővítményeket harmadik féltől származó fejlesztőktől is meg lehet vásárolni, és a webhely WordPress-műszerfalon keresztül lehet telepíteni. A webhelytulajdonosok a bővítményeket kombinálhatják, hogy finomhangolják a webhelyet és kibővítsék a funkcióit, és még a tapasztalatlan felhasználók is telepíthetik és elkezdhetik használni mindössze néhány egérkattintással.

Szólj hozzá!