Gépépítő elemek

Gyakran merül fel az iparban és a mezőgazdaságban is amikor egyedi gépet, berendezést szeretnénk készíti, hogy sztenderdizálás vagy költségcsökkentés miatt gépépítő elemek alkalmazzunk. Ezeknek az alkatrészeknek a segítségével egyszerűvé és gyorsabbá válhat a szakemberek munkája.

Melyek a legelterjedtebb gépépítő elemek?

  • Kézikerekek: Ezek az alkatrészek lehetővé teszik a forgó mozgás átadását bármilyen kézi mechanizmusnak, menetes szárnak. Segítségével emelési feladatok is kivitelezhetőek. A kézikerekek tömör vagy küllős kivitelben érhetőek el. Egyes típusok tekerés segítő oldalsó karral szereltek, melyek lehetnek csuklósak vagy fixen. A kézikerekek leggyakrabban erősített poliamidból vagy bakelitből készülnek. Elvétve találkozhatunk fémből készülő kézikerékkel is az internetes áruházakban vagy az alkatrész boltok polcain.
  • Marokcsavarok, marokanyák: Ezek egy speciális alakú vagy kialakítású csavarok. A kialakításuknak köszönhetően kézi erővel is megfelelő nyomatékkal lehet rögzíteni ezeket a gépépítő elemeket. Ezek húzó, vonó felhasználásra is alkalmasak. Gépek, berendezések ajtóinak, fiókjainkat mozgatásáért felelnek. Ezekből gyakran anya típusú marokcsavar készül, mely lehet zárt vagy átmenőcsavaros is. A marokcsavarok általában erősített műanyag vagy bakelit fejjel rendelkezik, míg a menetes rész lehet rézből, horganyzott acélból, de akár rozsdamentes acélból is. A fejrész felhasználástól függően készülhet csillag alakúként, gomba alakúként, kör alakúként, gömb kialakításúként vagy T alakúként is. Néhány esetben az ergonómikus kialakítás és a csúszásmentes fogás érdekében recézett felületűek ezek a marokcsavarok.
  • Szorítókarok: Ezek általában alumíniumból vagy erősített poliamid anyagból készülő gépalkatrészek, melyek menetes szárral vagy menettel szereltek. Gyors és egyszerű szorítást tesznek lehetővé. Pozícionáló gombjuk segítségével könnyen oldhatóak.
  • U fogantyúk: U alakú fogantyúk, melyek valamilyen erősített műanyagból készülnek legtöbbször. Fiókok mozgatásáért, nyitásáért felelnek.
  • Zsanérok: Erősített műanyagból vagy rozsdamentes acélból készülő zsanérok, melyek ipari berendezések nyitását és mozgatását szolgálják.

Szólj hozzá!