Fejlesztő játékok: kettőt egy csapásra!

A fejlesztő játékok rendkívül felkapottak, mert nem csak játék élményt nyújtanak, hanem egyfajta mentális tornát is átélünk, amíg ezekkel a játékokkal játszunk. Korosztályonként változik, hogy mi szorul fejlesztésre, a játékok mégis kortalanok. Különböző játékok, különböző készségeket fejlesztenek.

Az óvodásokat fejlesztő játékok tengere veszi körül, tudtuk nélkül. Ezek legfőbb célja, hogy felkészítsék őket az iskolára, megszerezzék azokat a készségeket és képességeket, amik elengedhetetlenül fontosak a mindennapokban való navigáláshoz. Ilyen például a térbeli elhelyezkedés (jobb-bal, alatta-fölötte, mellette stb.), vagy az önállóságra való nevelés.

A fejlesztő játékok közvetetten segítik a gyerekeket, hogy maguktól rájöjjenek a körülöttük lévő világra. Egy Dobble játszma fejlesztheti a memóriájukat, egy varázspalló segíti az egyensúlyukat, a kockák építése pedig egy időben fejleszti a finommotorikát, az egyensúlyt és a térbeli látást is. Miközben egy totyogós gyerek hosszú időre elfoglalja magát a matatófallal, fejlődnek a szenzoros képességei.

Felnőttek között rendkívül populárisok a kooperációs fejlesztő játékok, amely során közösen kell megoldani egy feladatot. Ilyen például a Tiltott sziget, vagy a Fedőnevek társasjátékok vagy a számítógépes játék, az Among us.

Természetesen, nincs olyan játék, ami csak egy területet fejleszt. A Story cube kockajáték kiváló gyerekek számára, mert fejleszti a szókincset és segít a beszédfejlődésben, szintén hatással van a kooperációra (együtt alkotunk történetet) és a logikus gondolkodásra. Mindenesetre érdemes ilyen típusú játékokba fektetni, amik nem csak játék élményt adnak, hanem fejlesztenek is.

Szólj hozzá!