Új trend az alvásban: memóriahabos párna

A memóriahabos anyagot – a viszkoelasztikus poliuretán habot – a ’60-as években a NASA tudósai fejlesztették ki. Eredeti célja az volt, hogy az amerikai űrhajók ülései optimális testtartást és súlyeloszlást biztosítsanak extrém körülmények között is. A memóriahab az 1990-es években terjedt el szélesebb körben, ekkor már az egészségügyben és a háztartásokban is használták.

A memóriahabos párna felveszi a nyak és a fej vonalát, ezáltal csökkenti az egyes testrészekre nehezedő nyomást. Megtámasztja a nyaki gerinc szakaszt, alátámasztja a nyakcsigolyákat, így egyenesen tartja a gerincet és fokozott kényelmet biztosít alvás közben. Csökkenti a nyaki izomfájdalmakat, gyorsítja az izomregenerálódást.

A memóriahabból készült párna érdekessége, hogy minden használat után visszanyeri eredeti formáját. Elsősorban azok számára ideális, akik oldalt vagy háton szeretnek aludni, valamint kedvelik az alacsonyabb párnákat. Hason alváshoz nem ajánlott.

Magyarországon az 50 kg/m3 sűrűségű memory hab az elfogadott. Amelyik párna ennél alacsonyabb sűrűségű anyagot tartalmaz, az gyenge minőségű. Mindig kérdezzünk rá tehát a választott termék sűrűségére!

Szólj hozzá!