A keleti stílus újra hódít: szőnyeg, tibeti hangtál, mozaik

Az orientális lakberendezési elemek, mint például egy faragott mozaikos asztal, puha színes szőnyeg, tibeti hangtál , párnák, fali mandalák újra divatba jöttek. Vagy talán soha nem is mentek ki, csak egy új generáció is felfedezte őket?

A keleti tárgyak főként természetes anyagokból készülnek, növényi rostokból font kosarak, fából faragott elefántok, füstölő tartó, vagy kőből kirakott mozaikok, sárgaréz, bronz, esetleg kerámia, vagy üveg holmik. Az a közös bennük, hogy nem futószalagon gyártják, hanem emberi kéz munkája van bennük.

Ettől lesznek jelentőségteljesek, ettől szerethetők és kifejezik azokat az akár ki nem mondott vágyainkat is, amit az otthonunktól kapunk meg.

Ma azt látjuk, hogy ezek a színes, kézzel készült lakberendezési cikkek roppant jól harmonizálnak akár a semleges, szürkés-pasztelles skandináv stílussal is. nem kell az egész szobát átrendezni, mégis  hangulatot teremtenek.

A komód, vagy egy polc hangsúlyos helyén a Buddha szobor jelentése az, hogy nyugalmat, időtlen békét keresünk. Egy kézzel szövött kis szőnyeg napsütötte színei üde színfoltot jelentenek, tapintása meg puha, hívogató akár a talpunknak, akár ráülni egy kicsit. Hálószobába, vagy akár gyerekszobába is tehető.

Ha pedig egy 7 fémes tibeti hangtál is van az asztalon, azt megütve harmóniát és meditatív légkört teremthetünk. Ezeket a tálakat egyre többen választják az otthonukba, hiszen nem pusztán szépek, hanem olyan bensőséges, egyedi hangulatot képesek teremteni a hangjukkal, amely utánozhatatlan. Egy zengés, amely átjátja az embert, a teret és elvágja a külvilág zaját, minden rossz benyomást.

Mivel a lakásból csak akkor lesz otthon, ha ezekre az apró dolgokra, részletekre is kellőképpen odafigyelünk, először meg kell ismerkedni velük.

A keleti lakberendezési stílus szerethető, variálható és már egészen egyszerű dolgokkal is elkezdhető, még akkor is, ha nem tudjuk az egész lakást úgymond ”stílusban tartani”. tartsuk inkább közel magunkhoz és élvezzünk ki minden percet, melyet otthonunkban tölthetünk!

Szólj hozzá!